Passa al contingut principal

Sentir i pensar.

Fa anys tenia el debat amb un amiga, sobre que era primer si el pensament o el sentiment. 

El debat que teniem era si el que penses genera el que sentiras o bé si el que sents generà el que penseras.

Possiblement la realitat del que pensem i sentim és molt simultanea.

I que ambdós aspectes, més els imputs exteriors ens van fent crear el que pensem i sentim i experimentem. 

Per exemple tenim un problema, cada vegada que el pensem busquem solucions al problema, pero al mateix temps reforcem el sentiment de frustració i de problema i per tant ens estem creant un problema, al mateix temps pot ser estem trobant una solució. 

Els demés l' exterior ens pot crear problemes o bé solucions, i nosaltres mateixos ens podem crear a nosaltres mateixos problemes o solucions. 

Moltes vegades és més problema el bucle mental que fem nosaltres del problema que el propi problema en si. 

Tu sents un problema o una cosa que et neguiteja i tu mateix no pares de repetir-te i experimentar repetidament aquest neguit, de tal forma que l' estàs potenciant.  

Quan un cau en el bucle, vol dir que el bucle té una fora vol mantenir-se fort per què, per que repetim els bucles si ens perjudiquen, es que ens agrada fer-nos mal i patir? Que ens aporta el patiment? 

Pot ser caldrà buscar els origens dels bucles, per què tenim mecàniques personals que d' entrada sembla que ens fan patir i perjudiquen? 

Els bucles demostren l' estreta unió entre pensaments i sentiments i viceversa. 

Personalment m' inclino a pensar que nosaltres personalment determinem més a nosaltres mateixos a traves del propi sentiment, i exteriorment en canvi el que primer genera les emocions són les experiencies exteriors que entren molt pels pensaments i la paraula. 

Si ens bé una persona amb mala cara i ens fa una crítica de forma agressiva, això ja ens genera una dinàmica de fer i sentir, en canvi si ens ve algú amb serenitat i un somriure ens estar generant tota una altre mena de sensacions. 

O bé nosaltres podem canviar la sensació externa positiva per algo negatiu, creant-nos una sensació de baralla i conflicte. O bé entendre com positiu un input negatiu, donant humor i relativisme a un atac. 

Les variables de sentir i pensar i experimentar són molt complexes i dinàmiques. 

Penso que es bo que cada ho observi els seus menanisme de funcionar, i els del seu entorn, per poder ajustar a sentir amb més llibertat de les limitacions i castigs que ens fem i que dels castigs i limitacions que ens imposen els altres. 





Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

La pregària o resar.

 Que vol dir pregar o resar? Recitar unes paraules de forma una mica mecànica i preparada?  Recitar paraules obert a una conexió espiritual o mística? Conexió amb un Déu superior?  És el mateix meditar que resar?  Podem resar a qui? Als difunts? És una demanda d' ajuda de millora?  Que vol dir resar, pregar, serveix per algo? 

Filosofia i democracia

  En una carta al director de lavanguardia un tal Josep Maria Torras Coll fa una petita disertació sobre per que la filosofia és marginada dincs el sistema educatiu.  No puc estar més d' acord amb aquest senyor. La filosofia és la principal eina de la raó que tenim els humans per reflexionar i aprofundir sobre la realitat. No hi ha millor forma per controlar a la societat que deixar els seu jovent sense capacitat de reflexió.