Passa al contingut principal

L' experiència viscuda i la llibertat personal.

 D' alguna manera podem dir que  ningú és lliure, però al mateix podem dir que tots som i tenim un cert grau de llibertat. 

És a dir tenim una llibertat límitada per la física, per la societat i per nosaltres mateixos. La naturalesa ens dona diferents opcions però també diferents limitacions. 

La societat en funció de quina vivim ens dona diferents opcions i també diferents limitacions. 

I nosaltres mateixos tenim limitacions i possiblitats pròpies tot molt evident fins aqui. 

Però a la pràctica sembla que no en siguem massa conscients o que ens passem aquesta realitat pel forro i la ignorem per manipular o per que ens manipulin. 

Un dia explicaven que un bebe i un nadó que no hagi estat ben alimentat i els primers anys pot quedar cronicament limitat a un subdesenvolupament cognictiu. És a dir que sempre tindrà una limitació intel.lectual. 

En aquest cas concret el passat limita a aquestes persones quan siguin grans. 

Per tant és lògic dir que som l' experiència viscuda i som l' infància viscuda encara que quedi molt lluny, en lo bo i en lo dolent. 

I que passa si de petits no rebem escalfor física i escalfor emocional? Que passa si durant la infància i l' adolescència no rebem escalfor física i emocional? 

Com queda la personalitat de la persona? Pot queda crònicament limitada? Lògicament com no és una qüestió física, ni de raciocini si no més relacionada amb la personalitat és més difícil de veure. 

Com queda la personalitat d' una persona que ha rebut molt poc amor en la infancia? 




Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

La pregària o resar.

 Que vol dir pregar o resar? Recitar unes paraules de forma una mica mecànica i preparada?  Recitar paraules obert a una conexió espiritual o mística? Conexió amb un Déu superior?  És el mateix meditar que resar?  Podem resar a qui? Als difunts? És una demanda d' ajuda de millora?  Que vol dir resar, pregar, serveix per algo? 

La veritat a la carta.

La veritat existeix? És relativa?  La primera pregunta si existeix la veritat, és una pregunta científica o bé filosofica?  Es pot donar voltes i voltes al tema, però jo diria que la veritat d' alguna forma diguem-ne una mica flexible i no sempre super concreta rígida, o clarament indetificable si que existeix.  Posem el futbol hi ha jugades que fins i tot vistes moltes vegades repetidament la gent no ens posem d' acord de si és o no falta, o penalti. Però en la majoria d' ocasions si que es pot arrivar a un consens de si és o no falta, o si és o no targeta i en la interpretació del reglament.  Amb la vida real és possible que passi algo semblant, que sovint les veritats queden enturbiades per moltes variables e interpretacions subjectives basades en els interessos personals.  Així construïm veritats que no són veritats per que són adequacions als nostres interessos. Un dirà que són veritats i en realitat no són veritats.  Per què una jugada un pot dubtar, ...