Passa al contingut principal

Qui té la culpa i el sentiment de culpa.

 El llenguatge i la realitat moltes vegades ens confonem termes i aspectes. 

Sentir-se culpable, i tenir la culpa d' alguna cosa no és ben bé el mateix. 

El sentiment de culpa és un sentiment intern una sensació interna. Pot ser cal veure si aquest sentiment de culpa de que és fruit, si és fruit d' autoconsideració pels propis mals actes o si és fruit d' acusacions externes. En ambdues situacions cal mirar el grau de veracitat o falsedat. 

A part del sentiment existeix la culpa com a causant de que una cosa o vàries coses sortint malament. 

Un empresa, un matrimoni, una amistat, un projecte polític poden sortir malament i llavors cal buscar les causes i els causants. 

Aquí aparentment ja no parlem tant de sentiments si no de causants. 

En general la tendència humana és acusar els demés a aquells amb qui no ens identifiquem i exculpar-nos a nosaltres i exculpar aquells amb qui ens identifiquem.

Per tant sovint ens acusem i ens desresponsablitzem de les coses que ens passen. Així la realita humana es converteix en continu conflicte i atacs i baralles. 

Ens els casos més greus s' arriva a les guerres, o als maltractes psicològics o econòmics. 


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

La pregària o resar.

 Que vol dir pregar o resar? Recitar unes paraules de forma una mica mecànica i preparada?  Recitar paraules obert a una conexió espiritual o mística? Conexió amb un Déu superior?  És el mateix meditar que resar?  Podem resar a qui? Als difunts? És una demanda d' ajuda de millora?  Que vol dir resar, pregar, serveix per algo? 

La veritat a la carta.

La veritat existeix? És relativa?  La primera pregunta si existeix la veritat, és una pregunta científica o bé filosofica?  Es pot donar voltes i voltes al tema, però jo diria que la veritat d' alguna forma diguem-ne una mica flexible i no sempre super concreta rígida, o clarament indetificable si que existeix.  Posem el futbol hi ha jugades que fins i tot vistes moltes vegades repetidament la gent no ens posem d' acord de si és o no falta, o penalti. Però en la majoria d' ocasions si que es pot arrivar a un consens de si és o no falta, o si és o no targeta i en la interpretació del reglament.  Amb la vida real és possible que passi algo semblant, que sovint les veritats queden enturbiades per moltes variables e interpretacions subjectives basades en els interessos personals.  Així construïm veritats que no són veritats per que són adequacions als nostres interessos. Un dirà que són veritats i en realitat no són veritats.  Per què una jugada un pot dubtar, ...