Passa al contingut principal

Interés propi i interés dels altres.

 Hi ha molta gent que sent absoluta indiferència pels demés. En diem egoïsme, però no se si es la paraula correcte perque crea confusió.

La paraula egoïsme pot ser crea confusió per que té un sentit pejoratiu. Per que pensar pel propia benestar no és una cosa crec que es pugui considerar dolenta, ara bé penso que l' equilibri entre l' interès propi i l' interès dels altres, és la base per construir una societat millor i una pròpia personalitat millor. 

Si jo guanyo molt, és provable que un altre guanyi poc, si jo guanyo molt poc és provable que un altre guanyi molt. 

Per tant l' equilibri entre tots els col.lectius i totes les persones és fonamental per que hi hagi justicia social, i per que com a persones funcionem.

La gran paradoxa humana és que des d' una postura egoista plenament només interessada en el propi interès el que fem és construir-nos una presó de marfil. 

I aquest egoisme, aquest només jo, individual o col.lectiu ens porta a viure en un mon continuament barallat, tan a nivell entre paisos, entre sectors socials, com entre companys de feina, entre amics, entre familiars. 

Tots ben barallats. 



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

La pregària o resar.

 Que vol dir pregar o resar? Recitar unes paraules de forma una mica mecànica i preparada?  Recitar paraules obert a una conexió espiritual o mística? Conexió amb un Déu superior?  És el mateix meditar que resar?  Podem resar a qui? Als difunts? És una demanda d' ajuda de millora?  Que vol dir resar, pregar, serveix per algo? 

La veritat a la carta.

La veritat existeix? És relativa?  La primera pregunta si existeix la veritat, és una pregunta científica o bé filosofica?  Es pot donar voltes i voltes al tema, però jo diria que la veritat d' alguna forma diguem-ne una mica flexible i no sempre super concreta rígida, o clarament indetificable si que existeix.  Posem el futbol hi ha jugades que fins i tot vistes moltes vegades repetidament la gent no ens posem d' acord de si és o no falta, o penalti. Però en la majoria d' ocasions si que es pot arrivar a un consens de si és o no falta, o si és o no targeta i en la interpretació del reglament.  Amb la vida real és possible que passi algo semblant, que sovint les veritats queden enturbiades per moltes variables e interpretacions subjectives basades en els interessos personals.  Així construïm veritats que no són veritats per que són adequacions als nostres interessos. Un dirà que són veritats i en realitat no són veritats.  Per què una jugada un pot dubtar, ...