Passa al contingut principal

Les dues cares de l' èsser humà.

 Hi ha un debat clàssic si l' èsser humà és bo o dolent. És egoísta o és generòs. 

Si l' èsser humà és bo o dolent per naturalesa. Hi ha qui diu que l' home és un llop per l' home. Altres que diuen que la majoria de gent és bona i generosa. 

Jo diria que per posar un esquema pràctic i útil a aquest  debat hauríem de mirar l' èsser humà com un èsser amb dues cares constants de fer el be i tenir les baixes passions continuament. 

Tots tenim dues cares una de bona i una de dolenta. Alguns en diran d' aquesta forma de pensar dualisme i per tant que no és correcte. 

En general hi ha un refús natural de les persones a reconèixer les pròpies maldats. No hi ha als demés si no cap a un mateix. Per que si no ens veuríem obligats demanar perdò, a perdre aventatges, a retornar diners i favors. I  a reconèixer els mèrits dels altres i els torments que els altres han sofert per culpa nostre i ens podria generar costos de reparació i d' orgull. 

El món intern és indesxifrable directament pels demés, el que un sent i pensa no ho podem saber directament, només podem deduir-ho pels actes que fa i per les coses que un diu. 



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

La pregària o resar.

 Que vol dir pregar o resar? Recitar unes paraules de forma una mica mecànica i preparada?  Recitar paraules obert a una conexió espiritual o mística? Conexió amb un Déu superior?  És el mateix meditar que resar?  Podem resar a qui? Als difunts? És una demanda d' ajuda de millora?  Que vol dir resar, pregar, serveix per algo? 

La veritat a la carta.

La veritat existeix? És relativa?  La primera pregunta si existeix la veritat, és una pregunta científica o bé filosofica?  Es pot donar voltes i voltes al tema, però jo diria que la veritat d' alguna forma diguem-ne una mica flexible i no sempre super concreta rígida, o clarament indetificable si que existeix.  Posem el futbol hi ha jugades que fins i tot vistes moltes vegades repetidament la gent no ens posem d' acord de si és o no falta, o penalti. Però en la majoria d' ocasions si que es pot arrivar a un consens de si és o no falta, o si és o no targeta i en la interpretació del reglament.  Amb la vida real és possible que passi algo semblant, que sovint les veritats queden enturbiades per moltes variables e interpretacions subjectives basades en els interessos personals.  Així construïm veritats que no són veritats per que són adequacions als nostres interessos. Un dirà que són veritats i en realitat no són veritats.  Per què una jugada un pot dubtar, ...