Passa al contingut principal

Les dues cares de l' èsser humà.

 Hi ha un debat clàssic si l' èsser humà és bo o dolent. És egoísta o és generòs. 

Si l' èsser humà és bo o dolent per naturalesa. Hi ha qui diu que l' home és un llop per l' home. Altres que diuen que la majoria de gent és bona i generosa. 

Jo diria que per posar un esquema pràctic i útil a aquest  debat hauríem de mirar l' èsser humà com un èsser amb dues cares constants de fer el be i tenir les baixes passions continuament. 

Tots tenim dues cares una de bona i una de dolenta. Alguns en diran d' aquesta forma de pensar dualisme i per tant que no és correcte. 

En general hi ha un refús natural de les persones a reconèixer les pròpies maldats. No hi ha als demés si no cap a un mateix. Per que si no ens veuríem obligats demanar perdò, a perdre aventatges, a retornar diners i favors. I  a reconèixer els mèrits dels altres i els torments que els altres han sofert per culpa nostre i ens podria generar costos de reparació i d' orgull. 

El món intern és indesxifrable directament pels demés, el que un sent i pensa no ho podem saber directament, només podem deduir-ho pels actes que fa i per les coses que un diu. 



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

La pregària o resar.

 Que vol dir pregar o resar? Recitar unes paraules de forma una mica mecànica i preparada?  Recitar paraules obert a una conexió espiritual o mística? Conexió amb un Déu superior?  És el mateix meditar que resar?  Podem resar a qui? Als difunts? És una demanda d' ajuda de millora?  Que vol dir resar, pregar, serveix per algo? 

Filosofia i democracia

  En una carta al director de lavanguardia un tal Josep Maria Torras Coll fa una petita disertació sobre per que la filosofia és marginada dincs el sistema educatiu.  No puc estar més d' acord amb aquest senyor. La filosofia és la principal eina de la raó que tenim els humans per reflexionar i aprofundir sobre la realitat. No hi ha millor forma per controlar a la societat que deixar els seu jovent sense capacitat de reflexió.